Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki: (na trzy saszetki)

Na ciasto:

  • 1 kostka drożdży
  • 1 szklanka wody
  • Pół kilograma mąki pszennej
  • Oregano
  • Bazylia
  • Sól
  • Natka pietruszki suszonej

    Na farsz:

  • Pół małej świeżej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • Średni liść pora
  • 2 małe cebule
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 mały kawałek selera
  • Suszona natka pietruszki
  • Świeży lub suszony szczypiorek
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smarowania blachy
  • Ketchup

    Sposób przyrządzania:

    Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
    Wyrabiamy ciasto.
    Pozostawiamy je na 10 minut w ciepłym miejscu aby nieco urosło.
    W międzyczasie robimy farsz.
    Świeżą kapustę kroimy w paski lub kostkę.
    Marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy na tarce warzywnej.
    Pora kroimy w talarki a cebule w drobną kostkę.
    Wszystko łączymy, dodajemy 5 łyżek oleju, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz, natkę pietruszki i szczypiorek.
    Kiedy ciasto urośnie rozwałkowujemy je i dzielimy na trzy w miare równej wielkości kawałki.
    Każdy kawałek odzielnie zgniatamy i ponownie rozwałkowujemy na w miare okrągłe placki.
    Na środek kładziemy farsz, polewamy go ketchupem i zawijamy jak pieroga zaklejając brzegi.
    Na dużą blachę lekko posmarowaną olejem kładziemy każdą saszetkę tak aby do siebie nie przylegały.
    Trzymamy je w piekarniku 20 minut.
    Czas pieczenia dotyczy piekarnika na gaz.
    Jemy trzymając saszetki w dłoni, nie kroimy! 🙂


    Nadesłał/a: waszakicia