Tort truflowy
Składniki:
Biszkopt (na małą tortownicę):
Krem:
Sposób przyrządzania:
Ciasto – ubiajmy żółtka z oboma cukrami i wodą na niskich obrotach do gęstego kremu (ok. 8 min). Białak solimy, ubijamy na sztywno i zsuwamy na żółtka. Mąki z proszkiem przesiewamy na pianę, wszystko delikatnie mieszamy do momentu aż piana białka zniknie. Przelewamy do natłuszczonej, osypanej formy i pieczemy 30 min w 175 st. Przez pierwsze 20 min nie wolno otwierać piekarnika! Potem sprawdzamy patyczkiem i chwile po upieczeniu trzymamy w otwartym piekarniku, aby ciasto nie opadło. Biszkopt musi całkowicie wystygnąć, potem kroimy na 3 krążki.
Krem – Miękkie masło miksujemy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Kawę rozpuszczamy w łyżeczce wody, dodajemy do masy, miksujemy. Powoli dolewamy spirytus (2 łyżki to podstawa, polecałabym nieco więcej). Krem kładziemy po ok. 1/3 między krążki, resztą smarujemy wierzch i boki. Górę możemy posypać kakao, startą czekoladą, ozdobić (ja lubię orzechami).
Nadesłał/a: Monia_
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.