Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

Biszkopt (na małą tortownicę):

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki letniej wody
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka do formy

    Krem:

  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • tabliczka (100 g) czekolady deserowej (lub gorzkiej)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki spirytusu

    Sposób przyrządzania:

    Ciasto – ubiajmy żółtka z oboma cukrami i wodą na niskich obrotach do gęstego kremu (ok. 8 min). Białak solimy, ubijamy na sztywno i zsuwamy na żółtka. Mąki z proszkiem przesiewamy na pianę, wszystko delikatnie mieszamy do momentu aż piana białka zniknie. Przelewamy do natłuszczonej, osypanej formy i pieczemy 30 min w 175 st. Przez pierwsze 20 min nie wolno otwierać piekarnika! Potem sprawdzamy patyczkiem i chwile po upieczeniu trzymamy w otwartym piekarniku, aby ciasto nie opadło. Biszkopt musi całkowicie wystygnąć, potem kroimy na 3 krążki.

    Krem – Miękkie masło miksujemy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Kawę rozpuszczamy w łyżeczce wody, dodajemy do masy, miksujemy. Powoli dolewamy spirytus (2 łyżki to podstawa, polecałabym nieco więcej). Krem kładziemy po ok. 1/3 między krążki, resztą smarujemy wierzch i boki. Górę możemy posypać kakao, startą czekoladą, ozdobić (ja lubię orzechami).




    Nadesłał/a: Monia_