Makaronowo-ogórkowa zapiekanka
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Wrzucamy jedna mała papryczkę chilli, jeśli chcemy aby potrawa była lekko pikantna. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Pomidory wyparzamy, obieramy, kroimy w plastry. Przyprawiamy je bazylią, oregano, majerankiem, koperkiem i solą. Osobno rwiemy sałatę na małe kawałki, kroimy paprykę i ogórka w kostkę. Do dużej miski wrzucamy makaron, pomidory, papryke, ogórka i sałate. Wszystko razem mieszamy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia lekko posmarowanego olejem.
Na patelni robimy sos. Wsypujemy na patelnie 2 łyżki mąki. Zarumieniamy ją na brązowy kolor, ciagle mieszając. Kiedy mąka uzyska odpowiedni kolor, dodajemy pół szklanki wody. Mieszamy nie dopuszczając do zrobienia sie grudek. Doprawiamy solą, koperkiem i maggi. Zalewamy naszą zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Gotowe.
Dzieki świeżemu ogórkowi potrawa zyskuje ciekawy smak 🙂
Nadesłał/a: waszakicia
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.