Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • Makaron świderki
  • Mały kawałek świeżego ogórka
  • 2 pomidory
  • Kilka małych liści sałaty lodowej
  • Kawałek czerwonej papryki
  • Ew.1 mała papryczka chilli
  • Bazylia
  • Majeranek
  • Oregano
  • Sól
  • Mąka
  • Koperek
  • Maggi
  • Olej
  • Pół szklanki wody

    Sposób przyrządzania:

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Wrzucamy jedna mała papryczkę chilli, jeśli chcemy aby potrawa była lekko pikantna. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
    Pomidory wyparzamy, obieramy, kroimy w plastry. Przyprawiamy je bazylią, oregano, majerankiem, koperkiem i solą. Osobno rwiemy sałatę na małe kawałki, kroimy paprykę i ogórka w kostkę. Do dużej miski wrzucamy makaron, pomidory, papryke, ogórka i sałate. Wszystko razem mieszamy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia lekko posmarowanego olejem.
    Na patelni robimy sos. Wsypujemy na patelnie 2 łyżki mąki. Zarumieniamy ją na brązowy kolor, ciagle mieszając. Kiedy mąka uzyska odpowiedni kolor, dodajemy pół szklanki wody. Mieszamy nie dopuszczając do zrobienia sie grudek. Doprawiamy solą, koperkiem i maggi. Zalewamy naszą zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Gotowe.
    Dzieki świeżemu ogórkowi potrawa zyskuje ciekawy smak 🙂


    Nadesłał/a: waszakicia