Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

– 2 szklanki mąki (pół na pół pszennej i żytniej)
– kostka masła
– dwa jaja
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szklanka cukru
– około kg śliwek

Wykonanie:

Z mąki, masła, żółtek, połowy cukru, proszku do pieczenia zagnieść ciasto.
Oddzielnie zawinąć w folie 1/3 i 2/3 ciasta, włożyć na godzinę do lodówki.

Dużą tortownicę wysmarować masłem, obsypać otrębami, wylepić wiekszą częścią ciasta, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Trzymać do czasu zrumienienia ok. 10 min.
Wyjąć, poukładać wydrylowane śliwki skórką do ciasta. Ubić pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier, wylać na ciasto, zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta i włożyć do piekarnika na ok. 20 minut.

Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami.
Smacznego.


Nadesłał/a: Magnolia