Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 1 szklanka makaronu świderki
  • 4 płaty makaronu lasagne
  • Pół świeżego ogórka
  • Garść kostki sojowej
  • 10 małych pieczarek
  • Garść świeżego szczypioru
  • Suszona włoszczyzna
  • Suszona nać pietruszki
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Olej
  • Pół szklanki niesłodzonego mleka sojowego
  • Ketchup dobrej jakości
  • Oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • Bułka tarta

    Sposób przyrządzania:

    1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
    Makarony gotujemy w osolonej wodzie.
    2. Do miseczki wsypujemy suszoną włoszczyznę, łyżeczkę soli, kostkę sojową i zalewamy wrzątkiem.
    Moczymy 5 minut. Wywaru NIE WYLEWAMY.
    3. Kostkę sojową wyciągamy i odsączamy. Wkładamy do odzielnego naczynia.
    4. Wywar wlewamy do garnka. Wsypujemy do niego posiekany szczypior.
    Dodajemy kostkę sojową.
    5. Pieczarki kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Dolewamy pół szklanki mleka sojowego. Dodajemy sos sojowy.
    6. Ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru.
    7. Czosnek siekamy i także dodajemy do wywaru.
    8. Gotowy wywar w garnku wstawiamy na gaz i gotujemy.
    9. Makaron lasagne wyciągamy ostrożnie z garnka i kroimy w plastry. Świderki odcedzamy.
    10. Kaszę odsączamy i wsypujemy do jednego dużego naczynia razem z makaronami.
    11. Zagotowanym wywarem zalewamy makaron z kaszą. Mieszamy.
    12. Przyprawiamy sosem sojowym. Dodajemy łyżkę oleju i dwie łyżki bułki tartej. Mieszamy.
    13. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
    14. Do żaroodpornego naczynia lekko pokropionego olejem przekładamy potrawę.
    15. Potrawę znów pokrapiamy sosem sojowym i polewamy ketchupem. Posypujemy suszoną nacią pietruszki i odrobiną oregano.
    16. Wstawiamy do pieca na 25 minut.
    17. Pyszne 🙂 i warte zachodu.


    Nadesłał/a: waszakicia