Wyjątkowa Wielkanocna Zapiekanka
Składniki:
Sposób przyrządzania:
1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Makarony gotujemy w osolonej wodzie.
2. Do miseczki wsypujemy suszoną włoszczyznę, łyżeczkę soli, kostkę sojową i zalewamy wrzątkiem.
Moczymy 5 minut. Wywaru NIE WYLEWAMY.
3. Kostkę sojową wyciągamy i odsączamy. Wkładamy do odzielnego naczynia.
4. Wywar wlewamy do garnka. Wsypujemy do niego posiekany szczypior.
Dodajemy kostkę sojową.
5. Pieczarki kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Dolewamy pół szklanki mleka sojowego. Dodajemy sos sojowy.
6. Ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru.
7. Czosnek siekamy i także dodajemy do wywaru.
8. Gotowy wywar w garnku wstawiamy na gaz i gotujemy.
9. Makaron lasagne wyciągamy ostrożnie z garnka i kroimy w plastry. Świderki odcedzamy.
10. Kaszę odsączamy i wsypujemy do jednego dużego naczynia razem z makaronami.
11. Zagotowanym wywarem zalewamy makaron z kaszą. Mieszamy.
12. Przyprawiamy sosem sojowym. Dodajemy łyżkę oleju i dwie łyżki bułki tartej. Mieszamy.
13. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
14. Do żaroodpornego naczynia lekko pokropionego olejem przekładamy potrawę.
15. Potrawę znów pokrapiamy sosem sojowym i polewamy ketchupem. Posypujemy suszoną nacią pietruszki i odrobiną oregano.
16. Wstawiamy do pieca na 25 minut.
17. Pyszne 🙂 i warte zachodu.
Nadesłał/a: waszakicia
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.