Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • duuużo gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • mikroskopijna szczypta kurkumy
  • 1 szklanka mleka sojowego, najlepiej gorącego
  • sól

    Sposób przyrządzania:

    Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Gdy się spieni, dodajemy przyprawy, mieszamy, a następnie dolewamy gorące mleko sojowe, intensywnie mieszając. Gdy sos zgęstnieje, natychmiast polewamy nim to, co ma być polane, czyli na przykład: szparagi (mniam!), brokuły, kalafiora, ryż, kaszę, jakąkolwiek zapiekankę lub pizzę (w zastępstwie żółtego sera). Można następnie zapiec, wszystko wymienione oprócz szparagów:) W czasie zapiekania na wierzchu sosu zrobi się fajna, ciemniejsza skorupka. Oczywiście bez zapiekania sos jest również bardzo smaczny.


    Nadesłał/a: kamma