Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Coś orientalnego…


Składniki:

  • 1 opakowanie wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
  • garść rodzynek
  • 1.5 szklanki ryżu (najlepiej typu Basmati)
  • 1 papryka lub 2-3 ostre małe papryczki
  • kawałek świeżego imbiru (lub imbir w proszku)
  • orzeszki ziemne albo inne orzechy lub migdały
  • szczypta curry
  • sól albo przyprawa warzywna do smaku

    Sposób przyrządzania:

    Ryż ugotować w osolonej wodzie, odsączyć, odstawić. Do rondla wlać olej i wsypać wiórki kokosowe, rodzynki, posiekaną drobno paprykę, imbir i curry. Smażyć często mieszając. Dodać posiekane orzechy albo migdały i sól albo przyprawę warzywną do smaku. W razie potrzeby można dodać trochę wody, mleka albo oleju. Na końcu dodać ugotowany ryż, dobrze wymieszać i podawać.