Spagetti z pomidorów
Składniki:
– makaron spagetti
– pomidory (z puszki lub świeże)
– czosnek (ile kto lubi)
– bazylia (najlepiej świeża, jak nie ma to suszona z torebki)
– sól, pieprz
– olej lub oliwa
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy olej i dodajemy pomidory (jeśli są świeże to parzymy je wcześniej wrzątkiem, obdzieramy ze skóry 🙂 i kroimy w kostkę). Pomidory parują aż zrobi się gęsty sos.
W międzyczasie gotujemy makaron na al dente (dobrze dodać do niego troche oliwy – mniej się skleja). Jak sos jest gęsty to go doprawiamy: wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i bazylia (świeżą rozrywamy – nie kroimy!!) Chwilkę jeszcze stawiamy na ogniu, żeby połączyły się smaki.
Makaron oblewamy sosem lub jeśli makaron za bardzo przestygł wkładamy go na patelnię i tam mieszamy dokładnie z sosem.
SZKOŁA GOTOWANIA MAKARONU:
1. Makaron gotujemy zawsze w dużym garnku
2. Można dodać odrobinę oliwy – mniej się klei
3. Makaron jest ugotowany al dente jeśli jest jędrny, ale nie widać w przekroju mąki (radzę co jakiś czas to kontrolować).
Nadesłał/a: marticzka
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Pycha:D
Danie bardzo dobre, a przy tym łatwe i szybkie w ykonaniu…mi co prawda, wyszedł sosik za gęsty, ale dobre:D!
Polecam zapracowanym i nie tylko:D!!