Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:
– makaron spagetti
– pomidory (z puszki lub świeże)
– czosnek (ile kto lubi)
– bazylia (najlepiej świeża, jak nie ma to suszona z torebki)
– sól, pieprz
– olej lub oliwa

Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy olej i dodajemy pomidory (jeśli są świeże to parzymy je wcześniej wrzątkiem, obdzieramy ze skóry 🙂 i kroimy w kostkę). Pomidory parują aż zrobi się gęsty sos.
W międzyczasie gotujemy makaron na al dente (dobrze dodać do niego troche oliwy – mniej się skleja). Jak sos jest gęsty to go doprawiamy: wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i bazylia (świeżą rozrywamy – nie kroimy!!) Chwilkę jeszcze stawiamy na ogniu, żeby połączyły się smaki.
Makaron oblewamy sosem lub jeśli makaron za bardzo przestygł wkładamy go na patelnię i tam mieszamy dokładnie z sosem.

SZKOŁA GOTOWANIA MAKARONU:
1. Makaron gotujemy zawsze w dużym garnku
2. Można dodać odrobinę oliwy – mniej się klei
3. Makaron jest ugotowany al dente jeśli jest jędrny, ale nie widać w przekroju mąki (radzę co jakiś czas to kontrolować).


Nadesłał/a: marticzka