Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 6 czerwonych papryk (lub słoik marynowanych)
  • 2 cebule
  • 1/4 chili
  • 1/5 litra bulionu
  • 1/2 szkl. soku pomarańczowego
  • 1 limonka
  • tabasko (ostrożnie z ilością)
  • świeża kolendra
  • przecier pomidorowy
  • oliwa do smażenia – nie może być extra virgin (do sałatek)

    Sposób przyrządzania:

    Oczyścić paprykę ze skórki. Jeżeli używasz papryki konserwowej, powinna być już oczyszczona, w przypadku świeżej należy zwęglić skórkę na ogniu a następnie oskrobać nożem. Pokroić.
    Poszatkować cebulę i wrzucić na oliwę.
    Dodać paprykę, przecier oraz chili i smażyć na średnim ogniu aż wszystko zmięknie.
    Zalać bulionem, dodać sok pomarańczowy i tabasko, gotować kilka minut.
    Zmiksować na gładki krem.
    Zgnieść ręką limonkę – a następnie wycisnąć z niej sok wprost do zupy. Doprawić do smaku.
    Podawać przybraną kolendrą.
    Zupa bardzo smaczna i wyszukana , bardzo rożni się od kuchni polskiej. Przepis nabyty.


    Nadesłał/a: ivka