Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

pyszne i łatwe do wykonania danie


Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • pół szklanki groszku zielonego
  • 2 cebule
  • ok. 5, 6 dużych pieczarek
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • oliwa

    Sposób przyrządzania:

    Gotujemy kaszę, przekładamy do salaterki, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, parę kropel sosu sojowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, solimy. Podsmażamy parę minut, dodajemy paprykę, ilość dowolna, może być mniej lub bardziej pikantne. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy połowę kaszy, na to cebula z pieczarkami, sparzone i obrane pomidory pokrojone w plastry i na to jeszcze zielony groszek; przykrywamy pozostałą kaszą i posypujemy drobno pokrojonym świeżym oregano.
    Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 150 stopni przez 20 minut.
    Smacznego


    Nadesłał/a: EvilOne