Kluski zbójeckie
Danie podawane w postne dni na stołach polskiej szlachty, zazwyczaj jako dodatek do ryb, ale także z gotowaną kiszoną kapustą.
W wilję dnia obrać i utrzeć na tarku litr kartofli i nalać je zimną wodą. Nazajutrz wodę tę odlać, utartą masę wymieszać jeszcze ze dwa lub trzy razy odmieniając za każdym razem wodę. Potem kartofle mocno wycisnąć przez czyste płótno, wodę wyciśniętą zostawić, niech się ustoi, a potem odlać, dodając pozostałą na spodzie mąkę do kartofli.
Masę osolic, wymieszać z łyżką masła utartego z dwoma żółtkami i z namoczonemi grzankami ze skrajanej w kostkę jednej bułki.
Kłaść z tego ciasta łyżką dość duże kluski na gotującą się osoloną wodę, a po pół godzinie wyjąć je łyżką durszlakową i podać.
Uwagi:
Można użyć świeżo startych kartofli, ale wtedy trzeba dodać ze 2-3 łyżki mąki, najlepiej razowej. Z tym, że kluski o wiele lepsze są tak jak podano powyżej, z mąką maja trochę inny, bardziej gąbczasty smak.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.