Smalec wegetariański
Smaczny smalec bez cholesterolu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Granulat sojowy uprażyć na suchej teflonowej patelni aż zbrązowieje. Granulat wrzucić do innego naczynia i poczekać aż wystygnie. W tym czasie podsmażyć drobno posiekaną cebulkę na łyżeczce tłuszczu kokosowego. Gdy cebula się zeszkli dodać resztę tłuszczu i go rozpuścić.
Na koniec dodajemy granulat, sól i inne przyprawy – tak do smaku. Przelewamy smalec do słoików i gotowe. Trzeba pamiętać by smalec stężał w temperaturze pokojowej (chyba, że jest 30 stopni na dworze). Gdy wsadzimy smalec do lodówki wtedy zbyt mocno twardnieje i ciężko go rozsmarować.
Nadesłał/a: Patrycja L.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.