Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Smaczny smalec bez cholesterolu.


Składniki:

  • słoik tłuszczu kokosowego,
  • granulat sojowy,
  • jedna duża cebula.

    Sposób przygotowania:

    Granulat sojowy uprażyć na suchej teflonowej patelni aż zbrązowieje. Granulat wrzucić do innego naczynia i poczekać aż wystygnie. W tym czasie podsmażyć drobno posiekaną cebulkę na łyżeczce tłuszczu kokosowego. Gdy cebula się zeszkli dodać resztę tłuszczu i go rozpuścić.
    Na koniec dodajemy granulat, sól i inne przyprawy – tak do smaku. Przelewamy smalec do słoików i gotowe. Trzeba pamiętać by smalec stężał w temperaturze pokojowej (chyba, że jest 30 stopni na dworze). Gdy wsadzimy smalec do lodówki wtedy zbyt mocno twardnieje i ciężko go rozsmarować.


    Nadesłał/a: Patrycja L.