Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Gdy wreszcie spadnie snieg 😉


Składniki:

  • 3 duże marchewki,
  • spory ziemniak,
  • spora pietruszka,
  • jedna rzepa, cebula,
  • kawalek świeżego imbiru,
  • szklanka mleka,
  • 3 łyżki gestej smietany,
  • olej,
  • świeży koperek,
  • sól,
  • pieprz

    Sposób przyrządzania:

    W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekana cebule i pokrojone w kostkę warzywa. Ogień zmniejszyć, garnek przykryć i smażyć wszystko ok. 15 minut, często mieszając. Następnie dolać wody tak, by pokryła warzywa i przyprawić sola i pieprzem. Gotować 20 minut. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
    Gdy warzywa są miękkie, odlać wywar do osobnego naczynia, a warzywa wrzucić do blendera i wraz z imbirem utrzeć na gładkie puree. Puree przełożyć do garnka, dolać stopniowo wywar (cały czas mieszając) i mleko. Podgrzać wciąż mieszając. Na końcu do zupy dodać śmietanę, wymieszać. Na talerzu posypać koperkiem.