Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

W zimie mam wielki apetyt na zupy 😉


Składniki:

  • pół kg marchwi,
  • szklanka drobnej pomarańczowej soczewicy,
  • półtora litra wywaru warzywnego (może być z kostki),
  • jedna cebula,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • curry lub kolendra

    Sposób przyrządzania:

    Marchew pokroić w plasterki, cebulę posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej, zezlocić na nim cebule, potem dodać marchew, przykryć i smażyć około pięciu minut, mieszając od czasu do czasu. Potem dolać wywar oraz dodać uprzednio wypłukaną na sicie soczewice, posolić (umiejętnie) i popieprzyć (sporo), dodać pół łyzeczki curry lub kolendry.
    Przykryć i gotować około 20 minut. Gdy zupa jest gotowa, zestawić z ognia, lekko ostudzić i zmiksować. Potem podgrzać i dodać posiekaną pietruszkę. Jeść z grzankami, bagietką (może być czosnkowa) lub groszkiem ptysiowym.