Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

aż dziw że tego przepisu nikt jeszcze tu nie umieścił 😉 polecam podawać z konfiturami, owocowym musem lub syropem klonowym 😉 ale dobre też na ostro z czosnkiem i chili 😉


Składniki na 2 porcje:

  • maka pszenna biała
  • mąka razowa (pszenna lub żytnia) – dla zdrowia
  • mąka ziemniaczana – dla spoistości
  • woda mineralna gazowana – dla puszystości
  • sól – najlepiej kamienna czyli gruba niewarzona
  • cukier, chili czy jakakolwiek inna przyprawa
  • olej roślinny do smażenia

    Etapy przygotowania:

    1. Do kilkulitrowego wysokiego plastikowego pojemnika lub jakiegoś garnka wsyp: 10 czubatych dużych łyżek mąki białej, 5 czubatych łyżek maki razowej, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, do tego 1 niepełną łyżkę soli. Na koniec możesz dosypać kilka łyżek cukru. Jeśli tego nie zrobisz usmażone naleśniki będą mniej rumiane Wstępnie wymieszaj to wszystko na sucho.

    2. Dolej do tej mieszaniny mąk szklankę zimnej wody gazowanej i zacznij miksować. W trakcie miksowania dolewaj wody tak dużo aż ciasto nabierze zwyczajnej lejącej się konsystencji ciasta naleśnikowego. Uważaj by ciasto nie było zbyt ciekłe bo wtedy naleśniki po usmażeniu będą się rwały. Ale jeśli dodasz za mało wody wtedy ciasto będzie za gęste i nie będzie się chciało dobrze rozlewać po patelni, a naleśniki mogą wyjść za grube.

    3. Na lekko nagrzaną patelnię wylej odrobinę oleju roślinnego i rozlej go po całej powierzchni. Po chwili wazówką nabierz ciasta i szerokim ruchem wylej je na patelnię, przechylając ją w taki sposób by ciasto rozlało się po całej jej powierzchni. Smaż na średnim ogniu. Po paru minutach nożem oddziel brzegi naleśnika od patelni, potem cały naleśnik tak by nie był przylepiony do patelni. Zgrabnym ruchem podrzuć naleśnik na patelni tak by go odwrócić. Smaż kolejne parę minut, wyrzucaj naleśnik na talerz i wylewaj następny na patelnię. Zwilżaj patelnię olejem co drugi naleśnik tak by nie wyszły za suche. Powinny wyjść grubsze i bardziej puszyste niż zwykle niezdrowe naleśniki z białej mąki i jaj. Na pewno wyjdą też bardziej sztywne. Najlepiej jeść zanim wystygną.

    4. Jeśli w trakcie smażenia uznasz że do ciasta jest dodane za dużo wody wtedy można odstawić garnek na kilka godzin tak by ciasto w nim się ustało i rozwarstwiło. Można wtedy delikatnie odlać z niego zbędną wodę. Jeśli po usmażeniu sterty naleśników zostanie ci jeszcze trochę ciasta można go pozostawić w lodówce na następny dzień bez uszczerbku na jakości naleśników.

    SMACZNEGO!!! 🙂


    Nadesłał/a: Natasha