Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

pyszna i zdrowa zupka sama ją wypróbowałam, polecam.


Składniki:

  • 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 2 średnie marchewki
  • ok. 1/4 selera (korzenia)
  • 250 g. soczewicy
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • zielenina, sól, pieprz
  • oliwa
  • 2 kromki chleba razowego

    Sposób przyrządzania:

    Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, seler obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie.
    Zieleninę i czosnek umyć, posiekać.
    Obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaki
    Jeśli użyliśmy zielonej soczewicy – wrzucamy do 2 litrów wrzącej wody i gotujemy aż nieco zmięknie. Jeśli czerwonej – wrzucamy ją do wody razem z warzywami i wszystko gotujemy do miękkości.
    Dodajemy do zupy przecier pomidorowy.
    Przed podaniem zupę posypujemy zieleniną i grzankami.
    SMACZNEGO!!!! 🙂


    Nadesłał/a: Natasha