Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Gdy głodny weganin sam jest w domu…

Składniki:

  • garść kaszki kuskus
  • pomidor
  • mała cebula
  • duży ząbek czosnku
  • garść kukurydzy z puszki
  • szczypiorek – według uznania
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • tymianek (suszony lub świeży)
  • bazylia (suszona lub świeża)
  • sproszkowane chili
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Wsypujemy kuskus do miseczki, zalewamy wrzątkiem (woda powinna sięgać ok. pół centymetra ponad poziom kaszki) i przykrywamy talerzykiem. Odstawiamy na kilka minut, aż kaszka spęcznieje.
Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka. Pomidora należy sparzyć i obrać skórkę oraz usunąć z niego nasiona – potem możemy pokroić do w średniej wielkości kawałki. Jeśli ktoś lubi, może dodać go więcej. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidora, zmniejszamy nieco ogień i zostawiamy na chwilę.
W tym czasie siekamy szczypiorek. Na patelnię wkładamy kuskus (najpierw trzeba go skruszyć widelcem, bo inaczej rozleci się na boki) i mieszamy. Dodajemy szczypiorek, po chwili odcedzoną kukurydzę. Przyprawiamy: jeśli zioła są świeże, trzeba ja najpierw drobno posiekać. Dolewamy około łyżeczki sosu sojowego (jak kto lubi), dodajemy nieco soli i pieprzu. Wrzucamy zioła (jeśli są suszone, najlepiej rozetrzeć je w dłoniach przed dodaniem) i chili. Dokładnie mieszamy. Danie gotowe! Smacznego! ^^Przyprawy można dobierać według uznania – zamiast tymianku świetnie pasuje estragon czy szałwia.
Nadesłał/a: dhebora