Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pyszna i bardzo prosta pasta doskonała jako dodatek do placuszków ziemniaczanych lub innych dań. Sprawdza się także wyśmienicie, kiedy posmarujemy nią tosty.


Składniki:

  • 0,5 kg szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • serek topiony
  • 1/3 puszki soczewicy,
  • 10 średnich pieczarek,
  • pół cebuli,
  • trochę mleka,
  • zioła.

    Sposób przyrządzania:

    Cebulę i pieczarki pokrojone w dość drobną kostkę podsmażyć. Do zmiksowanego szpinaku dodać przeciśnięty przez maszynkę ząbek czosnku, potem pieczarki z cebulką oraz soczewicę i delikatnie zmiksować jeszcze raz (lub tylko wymieszać, w zależności od upodobań). Serek z odrobiną mleka rozpuścić na wolnym ogniu, mieszając stale. Dolać rozpuszczony ser do szpinaku, wymieszać. Doprawić do smaku ulubionymi ziołami.
    Ja podaję tę pastę z serkiem tofu i szparagami.


    Nadesłał/a: Kasia Kaliszewska