Bigos
Bigos wegetariański, przepis pracochłonny, aczkolwiek genialny w skutkach :>
Składniki:
uwaga: wychodzi spory garniec, ponad 3 litry
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną pokroić, ugotować w wodzie ok. 15 minut, odcedzić.
Kostkę sojową ugotować w bulionie warzywnym ok. 2 l (woda + „warzywko”).
Cebule obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Nie oszczędzać oleju. Gdy cebula będzie szklista, dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki pokrojone w kostkę.
Dodać soli i smażyć dalej do miękkości. Następnie dodać odcedzoną kostkę sojową (bulion z gotowania kostki będzie jeszcze potrzebny, więc nie wylewać),
dodać pieprz, paprykę, kminek, chilli. Dobrze wymieszać i podsmażać jeszcze ok. 5 minut. Kapustę zalać bulionem z kostki sojowej, dodać liść laurowy, ziele angielskie (najlepiej nastawić kapustę, zanim doda się kostkę do smażenia, żeby po usmażeniu chwilę się już gotowała).
Usmażone składniki dodać do gotującej się kapusty, dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać. Po ok. 3-5 minut można spróbować, czy nie trzeba dodać jeszcze jakichś przypraw.
Jeśli smak jest ok, dodać startego na drobnym sicie oscypka i mieszać tak długo, aż oscypek się rozpuści w bigosie.
Wyłączyć kuchenkę.
Szamać :D:D
Smacznego 😉
Nadesłał/a: ineffective
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.