Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Bigos wegetariański, przepis pracochłonny, aczkolwiek genialny w skutkach :>


Składniki:

uwaga: wychodzi spory garniec, ponad 3 litry

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 opakowanie kostki sojowej
  • 4 duże cebule
  • 2-3 papryki
  • 1 słoik (ok. 200g) przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 3 małe wędzone oscypki
  • 6-7 listka laurowego
  • ziele angielskie mielone, kminek mielony, pieprz czarny mielony (chyba że ktoś lubi wyciągać kulki z potrawy:P)
  • papryka mielona słodka, chilli, sól (a reszta wedle uznania i potrzeb)

    Sposób przygotowania:

    Kapustę kiszoną pokroić, ugotować w wodzie ok. 15 minut, odcedzić.
    Kostkę sojową ugotować w bulionie warzywnym ok. 2 l (woda + „warzywko”).
    Cebule obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Nie oszczędzać oleju. Gdy cebula będzie szklista, dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki pokrojone w kostkę.
    Dodać soli i smażyć dalej do miękkości. Następnie dodać odcedzoną kostkę sojową (bulion z gotowania kostki będzie jeszcze potrzebny, więc nie wylewać),
    dodać pieprz, paprykę, kminek, chilli. Dobrze wymieszać i podsmażać jeszcze ok. 5 minut. Kapustę zalać bulionem z kostki sojowej, dodać liść laurowy, ziele angielskie (najlepiej nastawić kapustę, zanim doda się kostkę do smażenia, żeby po usmażeniu chwilę się już gotowała).
    Usmażone składniki dodać do gotującej się kapusty, dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać. Po ok. 3-5 minut można spróbować, czy nie trzeba dodać jeszcze jakichś przypraw.
    Jeśli smak jest ok, dodać startego na drobnym sicie oscypka i mieszać tak długo, aż oscypek się rozpuści w bigosie.
    Wyłączyć kuchenkę.
    Szamać :D:D
    Smacznego 😉


    Nadesłał/a: ineffective