Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 30 dag maki
  • 1 opakowanie drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 dag żóltego sera
  • ulubione dodatki

    Sposób przygotowania:

    Wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól, cukier oraz 2 łyżki oliwy, możesz również dodać pieprzu (ja tak robię). Dolej podgrzane mleko i tyle wody (ok. 3/4 szklanki), aby zagnieść gładkie ciasto. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt rzadkie i przykleja sie do rąk, dosyp trochę mąki, jeśli okaże się zbyt twarde, to dolej wody. Dobrze jest także długo ugniatać ciasto, bo wtedy staje się ono jeszcze smaczniejsze :).
    Ciasto nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Blachę do pieczenia wysmaruj resztą oliwy. Rozłóż ciasto (możesz je rozwałkować lub rozciągnąć palcami, nadając mu ksztalt prostokąta lub koła) i posmaruj koncentratem pomidorowym. Ułóż ulubione dodatki. Calość posyp ziołami (ja posypuje ziołami prowansalskimi) i startym żółtym serem. Piecz pizzę przez 20-25 min. w temp. 180st.
    Jedz z keczupem i… z uśmiechem. :))
    Smacznego.


    Nadesłał/a: Ania