Kapuściane placuszki
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 310 KCAL
Danie dla 4 osób
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokladnie wyszorować i ugotować w mundurkach (ok.20 minut). Ostudzić, obrać, zemleć w maszynce lub przepuscić przez praskę.
Kiszoną kapuste drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać 2 łyżki masła, szczyptę kminku, podlać niewielką iloscią wody, poddusić pod przykryciem (ok. 10 minut). Pod koniec duszenia odkryć i odparować nadmiar płynu.
Czosnek obrać, posiekać. Dymkę obrać, razem ze szczypiorkiem posiekać. Resztę masła stopć na patelni, zeszklić czosnek, dymkę i szczypiorek.
Kapustę i dymkę z czosnkiem dodać do masy ziemniaczanej, wbić jajka, wsypać przesianą makę, przyprawić solą oraz pieprzem, dokladnie wymieszać.
Z masy uformować nieduże placuszki o grubości ok. 1 cm. Olej rozgrzać na patelni, włozyć placuszki, usmażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym.
Nadesłał/a: Ann, Anna, Ania lub ania87b
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.