Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Efektowne danie wegańskie na kolację wigilijną. Tofu a la ryba po grecku – plastry tofu panierowane i smażone na oleju, podawane na zimno, pod klasycznym greckim sosem warzywnym.


Składniki:

  • 2 kostki tofu naturalnego (2×180 g) lub marynowanego (2x160g), sos sojowy, ziołowa przyprawa do ryb, mąka do panierowania, olej do smażenia;
    składniki do sosu greckiego: 3 szklanki mieszanych warzyw, utartych na grubej tarce lub drobno pokrojonych (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula), oliwa z oliwek, 1 duża puszka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki musztardy, 1 szklanka bulionu warzywnego, sól, pieprz, 1 płaska łyżka czerwonej słodkiej papryki.

    Sposób przyrządzania:
    W dużym rondlu podsmażamy warzywa na oliwie przez około 5 minut, zalewamy bulionem warzywnym i dusimy przez 20 minut pod przykryciem. Dodajemy przecier pomidorowy, pozostałe przyprawy, mieszamy i zestawiamy z ognia. Po wystudzeniu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy.

    Równocześnie możemy przygotować tofu: kroimy je w plastry o grubości 0,5-1 cm. Każdy plaster z obu stron skrapiamy sosem sojowym i posypujemy ziołową przyprawą do ryb. Otaczamy w mące i smażymy na rumiano na oleju (ok. 2 minuty z każdej strony). Usmażone tofu odstawiamy na bok, do wystudzenia.

    Ułożone na półmisku plastry wystudzonego tofu przykrywamy sosem warzywnym i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (może być nawet dzień przed podaniem).
    Podajemy z pieczywem, jako zimną przekąskę.