Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pyszne kluseczki – polecam :).


Składniki:

  • 250g kaszy gryczanej
  • 300g liści szpinaku (może być mrożony)
  • 1/2 litra wywaru z warzyw
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • 200g słodkiej śmietanki
  • 200g tartego sera żółtego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło do smarowania formy

    Sposób przygotowania:

    Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko nie w wodzie, a w bulionie warzywnym. Szpinak umyć, odsączyć i posiekać. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszlić na patelni. Dodać szpinak i poddusić, aż do odparowania wody. Nastepnie wymieszać z kaszą gryczaną. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodać żółtko i odstawić na 30 minut. Duża formę wysmarować masłem, łyżką wyciągać kluski i układać je na blasze. Zalać wszystko śmietaną i posypać serem. Zapiekać 20 min. w piekarniku w temp. 225°C.
    Smacznego 🙂


    Nadesłał/a: rednoska