Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,2 kg startego żółtego sera
  • sól i pieprz – do smaku

    ciasto:

  • mleko
  • mąka
  • 1 jajko
  • sól

    Aby zrobić ciasto należy, wymieszać podane składniki (najlepiej użyć miksera).
    Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dusimy na małym ogniu. Gdy ostygną mielimy je i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Do przygotowanych pieczarek dodajemy starty ser, mieszamy. Farsz wykładamy na środek naleśnika, zostawiając puste brzegi (ok. 2cm) tak aby farsz nie „wyszedł” przy zawijaniu. Zwijamy dwa naprzeciwległe brzegi, poczym zwijamy naleśnik na kształt krokieta. Panierujemy w bułce tartej i w jajku. Smażymy na oleju.
    Krokiety można jeść bez dodatków, jednak najlepiej smakują z czerwonym barszczem.