Pizza Micha
Składniki:
ciasto:
sos na spód pizzy:
dodatki:
Sposob przygotowania:
Najpierw wyrobić ciasto – nie będe pisał jak, przyjmę że wiecie :). Aby napowietrzyć ciasto można stłuc je wałkiem. Nastepnie do miski wlać odrobinę oleju i włożyć ciasto (nie przyklei się do podłoża). Nakryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W szklance wymieszać koncentrat pomidorowy, oregano oraz niewielką ilość wody – to będzie sos. Teraz przyszła pora na przygotowanie dodatków. Pokroić obrane lub umyte pieczarki w plasterki, oliwki na pół, ogórek w krążki, a cebulę w cienkie talarki. Plasterki żółtego sera porwać na mniejsze kawałki.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, rozwałkować je i umieścić na blasze (foremce metalowej, szklanej itp.) posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na spodzie pizzy rozsmarować niewielką ilość oleju – ciasto nie namoknie (akurat nie ma zbyt wodnistych składników, ale może komuś ta wiedza się przyda później). Później posmarować sosem i układać: cebulę, pieczarki, kiszony ogórek, oliwki, ser żółty. Polać sosem sojowym i posypać oregano. Piec w temp. ok. 200 st. C przez 20-25 minut (jak krawędzie pizzy będą upieczone to znaczy że reszta też jest już dobra).
Życzę smacznego 🙂
Nadesłał/a: bułek
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.