Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

ciasto:

  • 2 – 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 szczypty soli
  • ok. 1 szkl. ciepłej wody
  • trochę drożdży (1/4 kostki – może mniej)
  • trochę oleju

    sos na spód pizzy:

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oregano

    dodatki:

  • 1 cebula
  • 3 pieczarki
  • 4-5 sztuk oliwek czarnych
  • 1 ogórek kiszony
  • 4 plasterki żółtego sera
  • odrobina sosu sojowo-grzybowego
  • oregano

    Sposob przygotowania:

    Najpierw wyrobić ciasto – nie będe pisał jak, przyjmę że wiecie :). Aby napowietrzyć ciasto można stłuc je wałkiem. Nastepnie do miski wlać odrobinę oleju i włożyć ciasto (nie przyklei się do podłoża). Nakryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W szklance wymieszać koncentrat pomidorowy, oregano oraz niewielką ilość wody – to będzie sos. Teraz przyszła pora na przygotowanie dodatków. Pokroić obrane lub umyte pieczarki w plasterki, oliwki na pół, ogórek w krążki, a cebulę w cienkie talarki. Plasterki żółtego sera porwać na mniejsze kawałki.
    Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, rozwałkować je i umieścić na blasze (foremce metalowej, szklanej itp.) posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na spodzie pizzy rozsmarować niewielką ilość oleju – ciasto nie namoknie (akurat nie ma zbyt wodnistych składników, ale może komuś ta wiedza się przyda później). Później posmarować sosem i układać: cebulę, pieczarki, kiszony ogórek, oliwki, ser żółty. Polać sosem sojowym i posypać oregano. Piec w temp. ok. 200 st. C przez 20-25 minut (jak krawędzie pizzy będą upieczone to znaczy że reszta też jest już dobra).
    Życzę smacznego 🙂


    Nadesłał/a: bułek