Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis na małą foremkę.


Składniki:

  • 1/2 kg mąki (w proporcji: 2/3 białej oraz 1/3 graham)
  • 1/2 łyżki soli
  • 3 łyżki ziaren slonecznika
  • 2,5 dag drożdży rozpuszczonych w szklance ciepłej wody
  • mniej niż 1/4 kostki margaryny, rozpuszczonej
  • duży ziemniak starty na miazgę

    Sposób przygotowania:

    Mąki mieszamy z solą, wlewamy wodę z drożdżami i zagniatamy ciasto. Dodajemy ziemniaka i margarynę, w razie potrzeby dolewamy też wody. Gdy ciasto ma pożądaną konsystencję, przekładamy je z miski na stolnicę i wyrabiamy co najmniej 10 minut. Wkładamy do wysmarowanej foremki, brzegi wgniatamy, by nadać chlebowi pozadaną formę. Wierzch dziurkujemy widelcem, polewamy odrobiną oliwy i wrzucamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i zostawiamy do ostygniecia na lnianiej ściereczce. Smacznego.