Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

ciasto:

  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki
  • pół łyżeczki soli

    farsz:

  • 1 kg mrożonego siekanego szpinaku
  • 3 łyżki mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kwasnej śmietany
  • 250 g dowolnego sera pleśniowego
  • sól
  • pieprz

    Sposób przygotowania:
    Wyrabiamy ciasto, a nastepnie formujemy w kule i wkładamy do lodówki na pół godziny. Szpinak rozmrażamy na patelni, potem dodajemy śmietanę, przeciśnięty czosnek, mąkę i pokruszony ser, doprawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim formę do tart (lub tortownice formujac rant), nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienienia w 250 stopniach. Gdy troche przestygnie, nakładamy farsz i zapiekamy 15-20 minut w okolo 200 stopniach.