Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • biała fasola perłowa
  • 3 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • ryż
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • parę kromek chleba

    Sposób przygotowania:

    Fasolę namoczyć na noc. Pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolę zalać wodą, gotować około 20 minut. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić w ćwiartki wyciągając szypułkę. Do zupy dodać pomidory i opłukany ryż, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, gotować kolejne 20 minut. Po nalaniu zupy do miseczki można posypać ją odrobiną startego sera żółtego.
    Aby zrobić masło czosnkowe należy wymieszać masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Chleb opiekać w opiekaczu albo w piekarniku i smarować masłem.


    Nadesłał/a: ryfka