Makaron z grzybkami po tajsku
Oryginalny przepis tajski, trochę przeze mnie zmodyfikowany. Jeśli szukasz nowych smaków to gorąco polecam! Przepis trochę pracochłonny, ale warto.
Składniki:
Do podania:
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulki, czosnek i imbir, zeszklić. Dodać pieczarki, shiitake i chilli i obficie zalać sosem sojowym. Dusić około 5 minut. Na koniec dodać sok z limonki. Wrzucić ugotowany makaron na patelnię i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli danie będzie zbyt suche, można dodać więcej sosu sojowego.
Podawać wyłożone na kapustę pekińską i posypane orzeszkami ziemnymi.
Nadesłał/a: ryfka
2 komentarze
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
do Daniela
zacznę od tego, że jest to oryginalny tajski przepis, dlatego: 1. imbir jak najbardziej jest wskazany 2. grzybki shiitake to chińskie grzybki, używane powszechnie do potraw tajskich 3. sos sojowy nie dlatego, że jest to potrawa wegetariańska, ale dlatego, że jest to przepis tajski 4. co do chilli, to myślę, że to zwykłe czepialstwo z twojej strony, chyba chciałeś się popisać wiedzą, bo skoro mogę zastąpić shiitake albo sos sojowy czymś innym, a niektórych składników wogóle nie dodać, to co za różnica jakie chilli dodam? 5. jeśli nie lubisz czosnku, po prostu go nie dodawaj, wiadomo, że każdy przepis jest opcjonalny i tak naprawdę użyjesz składników i ich ilości według własnego gustu.
Mogę tutaj jeszcze dodać, że pewna Tajka pogratulowała mi, że przyżądzam jej rodzime potrawy tak jak nakazuje ich tradycja, a nie przerobione na sposób europejski.
Chciałam tylko odpowiedzieć na twoje „zarzuty”, nie chcę tu oceniać dodanego przeze mnie przepisu, ale ponieważ muszę, dam notę taką samą jak ty, aby nie podbijać sztucznie oceny.
ogólnie dobre ale…
ogólnie dobre, ale … mam pare uwag
1.nie używaj imbiru
2.grzyby shiitake… co to w ogóle??? ja używam zwykłych mun 🙂
3.zamiast sosu sojowego można użyć dowolnego sosu o dowolnym smaku, bo przecież potrawa wegetariańska nie musi ZAWSZE ZAWIERAĆ SOJI
3.pamiętaj że występują 2 rodzaje chili: zielone, które są koloru czerwonego i czerwone które są ciemnoczerwone. Czerwone tj. ciemnoczerwone są pikantne w przeciwieństwie do zielonych-jasno czerwonych
4.jeśli nie chcesz pamiętać przez kilka ładnych godzin co jadłeś nie używaj czosnku
No to byłoby na tyle