Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Oryginalny przepis tajski, trochę przeze mnie zmodyfikowany. Jeśli szukasz nowych smaków to gorąco polecam! Przepis trochę pracochłonny, ale warto.


Składniki:

  • makaron nudle (w zastępstwie może być spaghetti)
  • 200g młodych pieczarek, poszatkowanych
  • 250g chińskich grzybków shiitake, poszatkowanych (mogą być suszone, wtedy namoczyć i pokroić w plasterki)
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 młode cebulki, drobno posiekane
  • 2 łyżki soku z limonki
  • ok. 2,5 cm korzenia imbiru, drobno posiekany
  • sos sojowy
  • strączek chilli (jeśli lubisz na ostro), poszatkowane

    Do podania:

  • pół kapusty pekińskiej, poszatkowanej w cienkie paseczki
  • 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych, zmiażdżonych

    Sposób przygotowania:

    Ugotować makaron. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulki, czosnek i imbir, zeszklić. Dodać pieczarki, shiitake i chilli i obficie zalać sosem sojowym. Dusić około 5 minut. Na koniec dodać sok z limonki. Wrzucić ugotowany makaron na patelnię i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli danie będzie zbyt suche, można dodać więcej sosu sojowego.
    Podawać wyłożone na kapustę pekińską i posypane orzeszkami ziemnymi.


    Nadesłał/a: ryfka