Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kolejny raz okazuje się, że wegetarianie chorują na raka rzadziej niż osoby spożywające mięso. Dowodzą tego najnowsze badania, zaprezentowane na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”.

Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie rozpoczęli swoje badania już w latach 90. Wzięło w nich udział blisko 53 tys. osób w wieku 20-89 lat. Badanych podzielono na cztery grupy: osoby spożywające mięso, osoby, w których diecie przeważają ryby, a także osoby stosujące dietę wegetariańską i wegańską.

Analiza danych zebranych podczas badań wykazała, że wegetarianie i ludzie jedzący dużo ryb chorowali na nowotwory znacznie rzadziej niż osoby spożywające mięso. Nadzorujący badania prof. Tim Key twierdzi, że ustalenie związku pomiędzy dietą i rakiem wymaga jeszcze wielu dalszych badań.

Powszechnie wiadomo jest, że spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów oraz wielu innych chorób.

Wegetarianie.pl

Na podstawie PAP

Nadesłał/a: wege