Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Taki hiszpański obiadek wyczarował ostatnio mój mąż.


Składniki:

(na 3 osoby)

  • 3 kolorowe papryki
  • 200g pieczarek
  • 500g ryżu paella (drobny okrągły ryż) można go zastąpić innym
  • mała puszka groszku
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • strączek czerwonej chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • warzywna kostka rosołowa
  • odrobinę soku z limonki
  • oliwka z oliwek
  • mieszanka ziół
  • papryka słodka i ostra
  • sól
  • pieprz

    Sposób przygotowania:

    Papryki posiekać w kostkę, pieczarki w plasterki, groszek i fasolę opłukać. Na patelni rozgrzać oliwkę z oliwek, wrzucić paprykę. Smażyć chwilę, aż lekko zmięknie, dorzucając pod koniec czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać surowy ryż i smażyć przez 10 minut często mieszając. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pieczarki, posiekane drobno chilli (z pestkami jeśli danie ma być bardziej ostre) i przyprawy. Kostkę rosołową rozpuścić w około 750ml wody i wlać całość do naczynia żaroodpornego. Dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć, aby woda zbyt szybko nie odparowała i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Od czasu do czasu mieszać, aby ryż równomiernie naciągał wodą. Potrawa jest gotowa, gdy ryż będzie al dente (około 30-40 minut). Po wyciągnięciu naczynia dodać groszek, fasolę i skropić sokiem z limonki. Dokładnie wymieszać. Już na talerzu potrawę można posypać startym parmezanem. Smacznego!


    Nadesłał/a: ryfka