Paella wegetariańska
Taki hiszpański obiadek wyczarował ostatnio mój mąż.
Składniki:
(na 3 osoby)
Sposób przygotowania:
Papryki posiekać w kostkę, pieczarki w plasterki, groszek i fasolę opłukać. Na patelni rozgrzać oliwkę z oliwek, wrzucić paprykę. Smażyć chwilę, aż lekko zmięknie, dorzucając pod koniec czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać surowy ryż i smażyć przez 10 minut często mieszając. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pieczarki, posiekane drobno chilli (z pestkami jeśli danie ma być bardziej ostre) i przyprawy. Kostkę rosołową rozpuścić w około 750ml wody i wlać całość do naczynia żaroodpornego. Dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć, aby woda zbyt szybko nie odparowała i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Od czasu do czasu mieszać, aby ryż równomiernie naciągał wodą. Potrawa jest gotowa, gdy ryż będzie al dente (około 30-40 minut). Po wyciągnięciu naczynia dodać groszek, fasolę i skropić sokiem z limonki. Dokładnie wymieszać. Już na talerzu potrawę można posypać startym parmezanem. Smacznego!
Nadesłał/a: ryfka
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.