Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Zrobiłam po raz pierwszy parę dni temu, szybko zniknęła 🙂


Składniki:

  • 35 – 40 dkg sera gouda, zapróżniowanego w oryginalnym opakowaniu
  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • kremowy serek topiony
  • 4 rzodkiewki
  • płaska łyżka masła
  • bazylia
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

    Sposób przygotowania:

    Farsz: Jajka ugotować, szczypior drobno posiekać, rzodkiewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki oprócz sera żółtego wrzucić do miski i dokładnie wymieszać najlepiej rozgniatając widelcem. Przy wrzucaniu rzodkiewki należy dokładnie odcisnąć z niej wodę. Doprawić według gustu.
    W garnku zagotować wodę, maksymalnie zmniejszyć gaz (woda nie może się gotować) i wrzucić do garnka ser w folii. Przykryć garnek. Po 20 minutach wyciągnąć ser, ściągnąć z niego folię i rozwałkować na kształt prostokątu. Na całej powierzchni rozsmarować niezbyt grubo farsz i zwinąć całość jak roladę. Owinąć folią aluminiową i wsadzić do lodówki. Po paru godzinach ser stwardnieje i rolada jest gotowa do jedzenia. Należy kroić ją w plasterki i jeść na chlebie.
    Jeśli zostanie trochę farszu można zrobić jajka faszerowane, albo użyć jako pasty do chleba. Smacznego!


    Nadesłał/a: ryfka