Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Niezwykle sycące ciasto na zimno, idealne dla wegan, pięknie pachnie już podczas przyrządzania


Składniki:

  • 1 litr mleka sojowego czekoladowego (2% tłuszczu)
  • szklanka kaszy manny
  • herbatniki (ilość: na podwójne wyłożenie nimi blachy)
  • 2, 3 szklanki wiórek kokosowych
  • ewentualnie szklanka cukru lub opakowanie cukru waniliowego

    Sposób przygotowania:

    Z mleka odlać ok. szklankę, resztę podgrzać aż do zagotowania (ewentualnie z dodatkiem cukru). Kaszę mannę wymieszać z odlanym wcześniej mlekiem po czym powoli dolewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować ok. 3 min, cały czas mieszając, tak, aby nie było grudek. Zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Masa powinno mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu.
    Na blasze ułożyć herbatniki (pełnią rolę biszkoptu), wylać na nie gorącą masę. Wyrównać łyżką, po czym ponownie ułożyć herbatniki (należy je delikatnie „docisnąć” do masy). Odłożyć do wystygnięcia. Jeść na zimno; można dodatkowo polać czekoladową polewą.


    Nadesłał/a: ashley_XD