Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis zaczerpniety z ksiazki „Cooking for your vegetarian kids” 😉


Składniki:

  • por
  • duża marchew
  • po pół papryki żółtej i czerwonej
  • bakłażan
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 szklanki drobnej soczewicy pomarańczowej
  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • puszka siekanych pomidorów (najlepiej z chili)
  • zioła
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne

    Sposób przygotowania:

    Bakłażana, paprykę i marchew kroimy w kostkę, pora w półplasterki, dusimy w głębokim rondlu na oleju ok. 3 minut, często mieszając. Dodajemy kukurydzę, soczewicę, pomidory oraz bulion, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut mieszajac od czasu do czasu. Na kwadrans przed końcem dodajemy przyprawy do smaku, odkrywamy garnek, aby nadmiar wody odparował. Sosem polewamy ugotowany makaron (np. świderki, muszelki, kokardki itp. Spaghetti i tagiatelle sprawdza się umiarkowanie dobrze), posypujemy po wierzchu startym cheddarem.