Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Smaczne, proste i dość szybkie danie. Najlepiej zrobić więcej żeby było na dwa dni:).


Składniki:

  • ciecierzyca
  • połowa główki kapusy pekińskiej (próbowałem z taką, ale inna pewnie też będzie ok)
  • 2 cebule
  • soczewica czerwona
  • fasola mung
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka papryka w proszku
  • curry
  • olej / oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

    Sposób przygotowania:

    Ciecierzycę namoczyć (najlepiej oczywiście na noc). Ugotować razem z fasolą mung. W osobnym naczyniu przygotować soczewicę czerwoną. Kapustę pekińską umyć, przekroić na pół. Każdą z połówek naciąć kilka razy i pokroić na kształt kostki. W garnku rozgrzać olej (oliwę) i zeszklić posiekaną w piórka cebulkę oraz posiekany czosnek. Dodać pokrojoną kapustę pekińską i zalać odrobiną wody. Dusić wszystko do czasu aż kapusta zmięknie. Dodać do kapusty, cebuli i czosnku ugotowaną ciecierzycę, fasolkę, soczewicę oraz 2 puszki pomidorów. Przyprawić słodką papryką, curry, solą i pieprzem do smaku. Zagotować.
    Podawać z ryżem naturalnym. Można jeść również z chlebem. Z kaszą nie próbowałem ale pewnie jest równie dobre.
    Smacznego:).


    Nadesłał/a: bułek