Pasztet z soczewicy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Soczewicę (może być w każdym kolorze) gotujemy na miękko, odlewamy wodę. Do zimnej soczewicy dodajemy: przyrumienioną na oleju lub ghee cebulę, przyprawy i odrobinę mąki ziemniczanej lub jajko (jeśli je jemy) żeby się ścięło.
Ja lubię ostro… więc nie żałuję czosnku i ziół prowansalskich (najlepiej świeżych). Kto woli łagodniejsze dania niech zrezygnuje z czuszki. Można gotować soczewicę z marchewką, pietruszką i selerem, ale wtedy pasztet jest słodszy.
Miksujemy na gładką masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na kilkanaście minut.
Palce lizać. Dużo lepsze i zdrowsze od pasztetu z modyfikowanej genetycznie soi.
Smacznego
Nadesłał/a: prana
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.