Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • soczewica
  • mąka ziemniaczana
  • jajko (opcjonalnie)
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • czosnek
  • piri-piri(czuszka)
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek
  • rozmaryn
  • szałwia
  • sól kamienna

    Sposób przygotowania:

    Soczewicę (może być w każdym kolorze) gotujemy na miękko, odlewamy wodę. Do zimnej soczewicy dodajemy: przyrumienioną na oleju lub ghee cebulę, przyprawy i odrobinę mąki ziemniczanej lub jajko (jeśli je jemy) żeby się ścięło.
    Ja lubię ostro… więc nie żałuję czosnku i ziół prowansalskich (najlepiej świeżych). Kto woli łagodniejsze dania niech zrezygnuje z czuszki. Można gotować soczewicę z marchewką, pietruszką i selerem, ale wtedy pasztet jest słodszy.
    Miksujemy na gładką masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na kilkanaście minut.
    Palce lizać. Dużo lepsze i zdrowsze od pasztetu z modyfikowanej genetycznie soi.
    Smacznego


    Nadesłał/a: prana