Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Smacznie, szybko i pożywnie 🙂


Składniki:

  • makaron (penne rigate = rurki lub grube, szerokie wstążki (najlepiej z mąki orkiszowej) albo szpinakowo- pomidorowe gniazda)
  • gęsta śmietana (taka jak do zupy)
  • ser pleśniowy (np. Lazur Bleu z Carrefoura, Biedronki lub Tesco)
  • jakaś zieleninka np. koperek, pietruszka lub bazylia (w zależności od upodobania)

    Sposób przygotowania:

    Wstawić makaron, ugotować oczywiście al dente. Gdy makaron będzie powoli „dochodził”, w małym rondelku rozpuścić ser pleśniowy (będzie szybciej kiedy go się pokroi) ze śmietaną. Uwaga: najlepiej dodawać śmietanę niewielkimi porcjami i za każdym razem smakować tak aby śmietana nie zdominowała sosu (ser będzie wtedy niewyczuwalny). Mieszać cały czas aż do połączenia się składników, uważać żeby się nie przypaliło. Na koniec dodać zieleninę do sosu śmietanowo-serowego.
    Odcedzić makaron i:
    jeśli to wstążki lub rurki -> zmieszać w jednym garnku z sosem
    jeśli to gniazda -> polać dopiero na talerzu (ma ładniejszy wygląd)
    Smacznego!!!


    Nadesłał/a: madmadi