Zupa TRAWA
Smaczna, lekka, wegańska zupa słodko-ostra lub delikatna – wedle uznania:)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pietruszkę i Marchew obrać. Marchew pokroić w słupki. Kapustę drobno posiekać. W dużym garnku zagotować wodę, dodać marchew, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy. Gotować 5-7 minut, a następnie stopniowo dodawać kapustę (z początku może być trudność ze zmieszczeniem całej kapusty, w miarę jak kapusta mięknie i „siada”, można dodawać kolejne porcje). Gotować do miękkości, a następnie dodać ocet i koncentrat pomidorowy. Cebulę obrać, drobno posiekać, poddusić na oleju, a następnie dodać cukier i smażyć do uzyskania koloru karmelu. Cebulkę dodać do kapusty. Patelnię, na której smażyła się cebulka zalać odrobiną wywaru z kapusty i zwiększyć ogień pod patelnią, zagotować, dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą ( mi najbardziej smakuje słodko-ostra zupka). Chwilę pogotować. Podawać z pieczywem. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się „przegryzą”- wystarczy podgrzać. Można zamrażać.
Smacznego 🙂
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.