Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Smaczna, lekka, wegańska zupa słodko-ostra lub delikatna – wedle uznania:)


Składniki:

  • młoda biała kapusta średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • duża cebula
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki octu spirytusowego
  • koncentrat pomidorowy (ilość wedle uznania)
  • 1-2 łyżki cukru
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka, liść laurowy, 3-4 ziela angielski (ilość wedle uznania)

    Sposób przygotowania:

    Pietruszkę i Marchew obrać. Marchew pokroić w słupki. Kapustę drobno posiekać. W dużym garnku zagotować wodę, dodać marchew, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy. Gotować 5-7 minut, a następnie stopniowo dodawać kapustę (z początku może być trudność ze zmieszczeniem całej kapusty, w miarę jak kapusta mięknie i „siada”, można dodawać kolejne porcje). Gotować do miękkości, a następnie dodać ocet i koncentrat pomidorowy. Cebulę obrać, drobno posiekać, poddusić na oleju, a następnie dodać cukier i smażyć do uzyskania koloru karmelu. Cebulkę dodać do kapusty. Patelnię, na której smażyła się cebulka zalać odrobiną wywaru z kapusty i zwiększyć ogień pod patelnią, zagotować, dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą ( mi najbardziej smakuje słodko-ostra zupka). Chwilę pogotować. Podawać z pieczywem. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się „przegryzą”- wystarczy podgrzać. Można zamrażać.
    Smacznego 🙂