Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Słodko pikantna 🙂


Składniki:

  • biała kapusta średniej wielkości
  • 4 marchewki
  • 3 papryki
  • 2 duże cebule
  • 1-2 łyżki oleju
  • puszka posiekanych pomidorów w soku pomidorowym
  • 1-2 łyżki cukru
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka, liść laurowy, 2-3 ziela angielskie (ilość wedle uznania)

    Sposób przygotowania:

    Najpierw przygotować wszystkie warzywa, gdyż wymaga się sprawnego dodawania składników do garnka. Nie mieszać ze sobą składników.
    Warzywa umyć. Kapustę drobno poszatkować. Z papryki wykroić gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. Marchew i cebulę również pokroić w grubą kostkę.
    W dużym garnku (najlepiej takim o grubym dnie) rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i smażyć do uzyskania koloru karmelu. Następnie dodać marchew i smażyć kilka minut często mieszając, w razie potrzeby dodać odrobinę wody oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodać paprykę i podsmażyć chwilę, często mieszają. Następnie dodać kapustę i zalać niewielką ilością wody – do połowy poziomu kapusty. Ugotować do miękkości. Następnie dodać puszkę pokrojonych pomidorów w zalewie pomidorowej. Gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem papryką ostrą i słodką- mi najbardziej smakuje wersja słodko-pikantna.
    Chwilę pogotować. Podawać z pieczywem. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się „przegryzą”- wystarczy podgrzać. Można zamrażać.
    Smacznego 🙂