Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie są zdrowe, pożywne oraz przynoszą korzyści dla zdrowia publicznego w zakresie zapobiegania i leczenia chorób – czytamy w oświadczeniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (ADA). Stanowisko zostało opublikowane w lipcowym wydaniu Journal of the American Dietetic Association.

Jest to zaktualizowana wersja wcześniejszego stanowiska ADA. Uwzględniono w niej dodatkowe informacje na temat kluczowych składników pokarmowych w diecie wegetariańskiej oraz zagadnienia dotyczące korzystania z tego sposobu odżywiania w zapobieganiu i leczeniu chorób przewlekłych.

Niezmienne pozostało stanowisko amerykańskich dietetyków, według których „właściwie zaplanowane diety wegetariańskie oraz wegańskie są zdrowe i pożywne dla dorosłych, niemowląt, dzieci i młodzieży oraz sprzyjają zapobieganiu i leczeniu chorób przewlekłych, w tym chorób serca, nowotworów, otyłości i cukrzycy”. Zdaniem ADA diety wegetariańskie są „odpowiednie dla osób na wszystkich etapach cyklu życia, włączając w to okres ciąży, karmienia piersią, niemowlęctwa, dzieciństwa i dojrzewania oraz dla sportowców”.

Stanowisko amerykańskich dietetyków zostało opracowane przez profesora Winstona Craiga, przewodniczącego departamentu żywienia Andrews University i doradcę ds. żywienia, doktor Reed Mangels. Stoją oni na stanowisku, że wegetariańska dieta przynosi korzyści zdrowotne w postaci niższego poziomu cholesterolu we krwi, mniejszego ryzyka chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy typu 2. Wegetarianie – jak tłumaczą – spożywają bowiem mniej tłuszczów nasyconych, ich dieta charakteryzuje się wyższym poziomem błonnika, magnezu, potasu, witamin z grupy C i E, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy.

Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne jest największą na świecie organizacją zrzeszającą specjalistów z zakresu żywności i żywienia. Stowarzyszenie posiada prawie 67 tys. członków. Około 3/4 z nich to dietetycy, pozostałą cześć stanowią naukowcy, pedagodzy, studenci, konsultanci ds. żywienia oraz menadżerowie usług gastronomicznych.

Źródło: Wegetarianie.pl

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl