Klasyczne włoskie risotto
Smakuje lepiej niż wygląda 😉
Składniki:
Sposób przygotowania:
W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, dusimy do miękkości. Dodajemy ryż, mieszamy dokladnie, smażymy chwilę. Wlewamy wino i mieszamy dopóki nie wyparuje, potem wlewamy trochę bulionu, przykrywamy i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Operację powtarzamy przez ok. 18 minut, w którym to czasie ryż powinien zmięknąć, ale się nie rozpaść. Na końcu dodajemy swieżo starty parmezan i przyprawy, mieszamy i pod przykrywką pozwalamy ryżowi dochodzic około 2 minut.
Porcja dla dwóch osób, ja podaję ze zwykłą zieloną sałatą z oliwa, rukola z pomidorami też sie sprawdza.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.