Ziemniaczane kotlety z sosem szpinakowym
Danie, jakim uraczyla mnie w wakacje kolezanka 🙂
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować, utłuc albo przepuścić przez maszynkę. Gdy ostygną, dodać przesmażoną cebulę i przyprawy: zioła prowansalskie, świeża mięta też zdaje egzamin, czosnek granulowany, odrobinę majeranku. Wymieszać wszystko i formować małe kotleciki. Obtoczyć w bułce i krótko smażyć (tak żeby się zarumieniły i były ciepłe). Do tego szpinak w lisciach podsmazony na patelni z czosnkiem i serem. Dusic, by ser sie roztopił i wymieszał ze szpinakiem. Dodać śmietanę i sól. Ziemniaczane kotleciki polać szpinakiem i sosem. Pycha!
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
po wegańsku
Zrobiłam ten przepis po wegańsku, czyli po prostu do szpinaku nie dodałam ani sera, ani śmietanki. Podgrzałam go tylko, dodałam gałkę muszkatołową, trochę pieprzu, czosnku granulowanego i soli. No i zmiksowałam. Kotleciki naprawdę palce lizać. 🙂