Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Danie, jakim uraczyla mnie w wakacje kolezanka 🙂


Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • cebula
  • granulowany czosnek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz i sól
  • ser pleśniowy (rokpol lub gorgonzola)
  • pół paczki szpinaku mrożonego
  • śmietana
  • tarta bułka

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki ugotować, utłuc albo przepuścić przez maszynkę. Gdy ostygną, dodać przesmażoną cebulę i przyprawy: zioła prowansalskie, świeża mięta też zdaje egzamin, czosnek granulowany, odrobinę majeranku. Wymieszać wszystko i formować małe kotleciki. Obtoczyć w bułce i krótko smażyć (tak żeby się zarumieniły i były ciepłe). Do tego szpinak w lisciach podsmazony na patelni z czosnkiem i serem. Dusic, by ser sie roztopił i wymieszał ze szpinakiem. Dodać śmietanę i sól. Ziemniaczane kotleciki polać szpinakiem i sosem. Pycha!