Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Zrobiła mi je ostatnio Włoszka 🙂


Składniki:

  • 2 bakłażany
  • beszamel
  • sos pomidorowy
  • parmezan (grana padano też jest dobry)

    Sposób przygotowania:

    Dwa bakłażany kroimy w cienkie plasterki, oprószamy solą i odstawiamy na pół godziny. Osuszamy papierowym ręcznikiem, obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na brżzowo. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno plastry bakłażana, kilka kleksów obu sosów i posypujemy startym na grubych oczkach serem. Powtarzamy do wyczerpania składników, ostatnią warstwę stanowić powinny sosy z serem. Zapiekać w 175 stopniach ok. 30 minut, podawać z surówką. Bardzo tłuste, ale bardzo pyszne!
    Jeśli ktoś nie lubi bakłażana, może użyć młodej cukinii, ale wtedy nie ma potrzeby solić przed smażeniem.