Zdrowe Sabji czyli Kalafior, marchewka i jeszcze coś :)
Tym czymś jest tofu, uwielbiam je, dlatego też będzie pojawiać się często i gęsto :):):)
Składniki:
przyprawy:
dodatki:
Sposób przygotowania:
Oliwę na patelnie,jak już się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną cebulkę zieloną, a następnie przyprawy kurkuma, kminek mielony, papryczki ostre (drobno posiekane bez pestek). Ten aromat kurkumy…i kminku, ach! W między czasie marchewkę oczywiście umytą :)kroimy w półksiężyce i wrzucamy na patelnie, przykrywamy. Rozdzielamy główkę kalafiora na małe różyczki, zraszamy pod zimnym prysznicem i wrzucamy do naszej marchewki. Mieszamy i dodajemy trochę wody, tak aby tylko nie przywarło do patelni. Przykrywamy, od czasu do czasu mieszając. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy do warzyw. Mieszamy i dusimy, mieszamy i dusimy 🙂 . Wszystko nabiera złotego koloru, tylko marchew jest jeszcze bardziej pomarańczowa :). Mleko sojowe lub śmietanę rozrabiamy z przegotowaną ciepłą wodą i zalewamy warzywa. Posypujemy tymiankiem. Podajemy na zielonych listkach sałaty wraz z brązowym ryżem. A teraz czekamy na resztę domowników, ja na Łukasza, jak wróci z pracy i razem będziemy konsumować dzisiejsze danie.
Smacznego!!!
Nadesłał/a: Katia Hasnik
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.