Sałatka Gyros (kebab)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Czosnek wyciskać przez praskę i wymieszać z jogurtem naturalnym. Odstawić. Majonez i keczup wymieszać razem, żeby wyszło ok. 1,5 – 2 szklanki sosu. Ogórki ze skórką , pomidory (sparzone i obrane ze skórki), rzodkiewki pokroić w talarki. Paprykę pokroić w kostkę lub małe paseczki. Ser feta pokroić w kostkę. Poszatkować kapustę. Odcedzić kukurydzę. Pieczarki pokroić w talarki i podsmażyć na maśle, doprawić przyprawą gyros, sola i pieprzem. Pokrojone warzywa włożyć do miseczek i odstawić na ok. 2 godz (aby puściły sok). Warzywa układać w szklanej misce warstwami tak, aby powstały 3 warstwy. 2 pierwsze warstwy obsypać delikatnie przyprawą gyros i nałożyć sos (z majonezu i keczupu) i delikatnie rozsmarować. Na górnej warstwie ( na kapuście) rozsmarować sos czosnkowy ( jogurt z czosnkiem).
Układać w kolejności (od dołu):
1/4 kapusty
kukurydza
rzodkiewki
przyprawa
sos
pomidory ser feta
ogórek
przyprawa
1/4 kapusty
sos
papryka
pieczarki
reszta kapusty
sos czosnkowy
i voilà 😉
Nadesłał/a: Marta
2 komentarze
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
super
Świetna sałatka. Na pewno jeszcze ją zrobię 😊
Sałatka
Wlasnie robie/ nie mam tylko sera feta niestety w sklepie nie bylo. ale dodalam salaty lodowej i jest bardziej kolorowo 🙂 mniam mniam:)