Rezygnacja z mięsa i ryb kluczem do długowieczności
Naukowcy brytyjscy ogłosili, że kluczem do długowieczności może się stać rezygnacja ze spożywania mięsa i ryb. Według nich, ścisła wegetariańska dieta, dzięki zmniejszonej zawartości protein i kalorii, spowalnia proces starzenia się i znacznie zwiększa szanse na dożycie do co najmniej 100 lat.
Naukowcy już wcześniej przyznawali, że bardzo niskokaloryczna dieta, na poziomie około 60 proc. zalecanej normy, wywiera znaczący, pozytywny wpływ na zdrowie i długość życia. (PAP – Nauka w Polsce)
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Coś o tym wiem, mam kolegę w pracy który pól swojego życia nie je mięsa jest po czterdziestce ale nie jedna osoba obniża jego wiek przynajmniej o dziesięć lat:)