Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Bardzo szybki i lekki gulasz warzywny z przepisu wg moich upodobań, ale można wrzucić tu wszystkie warzywka jakie się lubi 🙂


Składniki:

(na 4 osoby)

  • 3 ogórki szklarniane (długie) lub 8-9 zwykłych (zależy od wielkości)
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • pół puszki czerwonej fasoli konserwowej
  • puszka pomidorów lub 2 pomidory + 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcja do wyboru)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • brązowy ryż lub makaron (najlepiej „sojowy”)

    Sposób przygotowania:

    Do większego garnka (bo na początku będzie to dość duża objętościowo potrawa) na rozgrzany olej wrzucamy kolejno w (pokrojone w średnią kostkę): cebule, pieczarki, ogórka i paprykę. Gotujemy po przykryciem na małym ogniu, a w razie gdy warzywa same nie puszczą wody i mogą się przypalić wlewamy pół szklanki wody. Następnie doprawiamy do smaku (mi wystarczy sama sól, ale przyprawy to zwykle kwestia gustu) i wrzucamy puszkę pomidorów (także pokrojone w kostkę) razem z sokiem lub (jesli wybieramy drugą opcję) kroimy na duże kawałki pomidory i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dorzucamy kukurydze i fasolę. W międzyczasie zaczynamy gotować odpowiedni dodatek (ryż, makaron – kto, co lubi). Jeśli nasza ratatuja jest zbyt wodnista, gotujemy ją chwilę bez pokrywki, żeby nadmiar wody odparował. Ponieważ większość używanych przeze mnie warzyw można jeść z powodzeniem na surowo, a osobiście nie lubię zbyt rozgotowanych potraw, to praktycznie po 3 minutach od wrzucenia ostatniego składnika mam gotowe danie.

    Uwagi:
    Jeśli ktoś ma taką ochotę można wrzucić tu praktycznie wszystkie warzywa, jaki nam przyjdą do głowy albo podać z każdym dodatkiem lub jako samodzielną potrawę (nawet bez makaronu czy ryżu). Ogórki można zastąpić kabaczkiem lub cukinią, ale z tym jest zwykle więcej pracy, więc preferuję ogórki. Potrawa jest bardzo kolorowa i lekkostrawna, więc idealnie nadaje się na każdą okazję – nawet na późną kolację:) Polecam i życzę smacznego!


    Nadesłał/a: keryjka