Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Nowe spojrzenie na ziemniaki :). Ciut czaso i pracochłonne, ale warte przygotowania. Można podawać z surówkami, kotletami sojowymi, warzywami lub jako samodzielne danie.
Trzeba uważać, bo łatwo zjeść wszystkie :D.


Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • cebula
  • pęczek koperku i/lub pietruszki
  • pieprz ziołowy / zwykły
  • sól
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierki
  • zioła które lubicie (mogą być różne np. zioła prowansalskie, mieszanki itd.)
  • opcjonalnie ser żółty (dla lakto-vege)

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Cebulę siekamy na drobno, smażymy. Może być na brązowo, bo wtedy krokiety mają lepszy smak. Myjemy i siekamy zieleninę. Wszystko mieszamy w misce, dodajemy przyprawy i starty zółty ser (opcjonalnie). Lepimy kulki (o wielkości łyżki stołowej), obtaczamy w bułce, lekko spłaszczamy. Smażymy na oleju na złoto. Można później zapiec w piekarniku (jeśli robimy na drugi dzień). Krokiety mają tendecję do rozwalania się, bo nie ma lepiszcza. Po prostu trzeba uważać i delikatnie przewracać na patelni, a wtedy będzie dobrze.
    Smacznego


    Nadesłał/a: bułek