Krokiety ziemniaczane
Nowe spojrzenie na ziemniaki :). Ciut czaso i pracochłonne, ale warte przygotowania. Można podawać z surówkami, kotletami sojowymi, warzywami lub jako samodzielne danie.
Trzeba uważać, bo łatwo zjeść wszystkie :D.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Cebulę siekamy na drobno, smażymy. Może być na brązowo, bo wtedy krokiety mają lepszy smak. Myjemy i siekamy zieleninę. Wszystko mieszamy w misce, dodajemy przyprawy i starty zółty ser (opcjonalnie). Lepimy kulki (o wielkości łyżki stołowej), obtaczamy w bułce, lekko spłaszczamy. Smażymy na oleju na złoto. Można później zapiec w piekarniku (jeśli robimy na drugi dzień). Krokiety mają tendecję do rozwalania się, bo nie ma lepiszcza. Po prostu trzeba uważać i delikatnie przewracać na patelni, a wtedy będzie dobrze.
Smacznego
Nadesłał/a: bułek
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Krokieciki 🙂
Danie nie należy do najtrudniejszych. Wszystkie składniki niemalże ma się pod ręką w każdym domu 🙂
Aby jednak krokiety nie rozwalały się dodałam 1 jajko i nieco mąki ziemniaczanej – w efekcie krokiety nie rozpadają się podczas pieczenia.
Potrawa jak najbardziej warta zasmakowania. Polecam!