Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Totalny eksperyment. Porcja 330g dostarcza 120 kcal.


Składniki:

  • 750g brukselki
  • 400g kiszonej kapusty
  • 2 duże marchewki (ok. 300g)
  • 2 średnie czerwone cebule (ok. 200g)
  • 1 średnia normalna cebula (ok. 100g)
  • 1/2 czerwonej papryki (ok. 100g)
  • 5 suszonych grzybów (niekoniecznie) – ja dodałam borowiki
  • 1 puszeczka przecieru pomidorowego (70g)
  • 1 łyżeczka oliwy (ja dodałam takiej z suszonych pomidorów)
  • 1 łyżeczka (raczej płaska) pasty sambal oelek
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (albo ze dwie gałązki świeżego)
  • mielone nasiona kolendry
  • mielona trawa cytrynowa
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego

    Sposób przygotowania:

    Brukselkę obrać (z nieciekawych listków, jeśli jest taka potrzeba), zalać wodą i gotować do miękkości. Kiedy już się ugotuje, wrzucić ją na sitko, ale podstawić jakieś naczynie, żeby woda została oszczędzona. Wlać wodę z powrotem do garnka i włożyć do niej kapustę kiszoną i grzyby wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i rozmarynem, gotować. Marchewkę pokroić w słupki i dodać do kapusty kiszonej, niech gotują się razem. Cebule pokroić w kostkę, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, niech się zeszkli, doprawić trawą cytrynową i kolendrą, podlać wodą z kapusty, dusić do miękkości. Kiedy papryka zmięknie, dodać przecier pomidorowy i sambal, wymieszać porządnie, zostawić na chwilę, niech się przeżre. Do ugotowanej już kapusty dodać brukselkę i zawartość patelni, wymieszać. Voilà!


    Nadesłał/a: mathilda