Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Z podanej ilości składników wychodzi 12 kotlecików po 35 kcal każdy.


Składniki:

na kotlety:

  • 300g brokułowych różyczek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 50g kaszki manna
  • mielony imbir
  • mielony biały pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki oliwy
    na mus:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek

    Sposób przygotowania:

    Brokuły i paprykę gotować do miękkości. Cebulę obrać i posiekać w dowolny sposób. Ugotowane warzywa wraz z surową cebulą zblendować na w miarę jednolitą masę. Dodać kaszkę, odstawić na 10-15 minut. Dodać natkę pietruszki, doprawić. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i wykładać masę drewnianą łyżką, formując kotlety (mi na patelnię weszło sześć kotlecików na raz). Smażyć z obu stron (bez problemu dają się przewracać a finalny produkt jest całkiem kotletowy).

    Mus: Cebulę obrać i pokroić. Paprykę pokroić i gotowac do miękkości w niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z surową cebulą, dodać sambal. Taka porcja musu ma 55 kcal i starczy spokojnie na wszystkie kotlety.


    Nadesłał/a: mathilda